Rezerviši

Turizam

Tunel

Podzemni tunel koji potiče iz vremena Drugog svetskog rata, posle skoro 80 godina, otvariće se za posetioce. Reč je o tunelu koji se nalazi ispod poznate letnje pozornice.

Nova turistička atrakcija biće dugačka 130 metara, obogaćena sadržajima iz istorije ovog mesta. Posetioci će tako, nakon rekonstrukcije, imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, do danas. U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, nemačke i partizanske uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja.

Tunel će zadržati autentičnost, u skladu sa odredbama Zavoda za zaštitu spomenika. Određeni delovi biće sanirani, a to se pre svega odnosi na bezbednost posetilaca.

Tunel je planiran bio da bude sklonište Glavnog nemačkog štaba za jugoistok Evrope. Kopanje je počelo 1942. godine, a radovima je rukovodio general Aleksandar Ler, komandant nemačkih trupa na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, vođa desanta na Drvar i operacije „Konjićev skok“, kao i komandant šestoaprilskog bombardovanja Beograda. Zanimljivo je da je tunel probijen tek 1944, posle godinu i po dana, kada su se dve ekipe susrele u sredini Crkvenog brda kopajući sa dve strane istovremeno. U tunelu se nalazi sedam prostorija. Drugi započeti krak tunela u pravcu pijace sa jedne, i od vile „Peć“ sa druge strane, nije bio završen.

Vila „Turkulović“, koja je nakon Drugog svetskog rata promenila ime i danas se zove vila „Partizanka“, povezana je tunelom sa Crkvenim brdom i nekadašnjim nemačkim štabom. Vila Turkulović je poznata po tome što je u njoj osmišljena operacija „Konjićev skok“ to jest Desant na Drvar. Njome je iz ove vile rukovodio čuveni Oto Skorceni.