Rezerviši

Kultura

Vrnjačka Banja

Kulturni centar Vrnjacke Banje je javna ustanova u oblasti kulture

Kulturni centar Vrnjačke Banje je javna ustanova u oblasti kulture i poseduje bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom. Tokom godine organizuje vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzickog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije, i to:

  • Međunarodni festival klasične muzike – Pored mnogobrojnih koncerata, u okviru festivala održava se i pedagoški program sa kursevima violine i kamerne muzike. Književno leto.
  • Festival filmskog scenarija – U avgustu na letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji održava se Festival filmskog scenarija. Tokom više od četrdest godina prikazan je veliki broj filmskih ostvarenja. Sve je počelo 1974.godine posle polemike u filmskoj javnosti koja je obelodanila činjenicu da je scenaristika najslabija tačka domaćeg filma i da scenariju nije dato dostojno mesto. U to vreme u Banji je postojala smotra “Jugoslovenski igrani film u akciji”, koja je imala i svoju stručnu tribinu na kojoj su učesvovali autori i protagonisti. Bio je to, na neki način, prapočetak Festivala. Te dve činjenice-kriza scenarija u jugoslovenskom filmu i postojanje filmske smotre u Vrnjačkoj Banji – bile su presudne za stvaranje pravog festivala, jasno esnafski profilisanog, jedinstvenog u svetu – Festivala filmskog scenarija. Tako je u avgustu 1977.godine smotra „Jugoslovenski igrani film u akciji” (Prvi Festival je i nosio takvo ime) prerasla u festivalsku manifestaciju, tribina u simpozijum, uvedene su nagrade, formirani organi i Festival je rođen. Inicijatori pokretanja Festivala bili su Kulturni centar Vrnjačke Banje, Udruženje filmskih autora i Udruženje filmskih glumaca. Neposredni inicijatori su bili Boško Ruđinčanin, Miomir Stamenković, Velimir-Bata Živojinović, Vasiljka Bogićević i Dušan Perković.
  • Ostale kulturne manifestacije: Dešavanja na Vrnjačkoj promenadi, kulturne manifestacije, muzejske postavke, pozorišne predstave, filmski i muzički festival na letnjoj pozornici, samo su deo šarma, kojim Vrnjačka Banja obasipa svakog svog gosta.