Rezerviši

Turizam

Planina Goč

Južno od Zapadne Morave, a iznad Vrnjačke Banje izdiže se planina Goč. Spada u niže planine sa najvišim vrhom Ljutken (1216m) i izvorište je mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi i Rasini i daju posebnu draž planinskom krajoliku Goča. Planina Goč udaljena od Vrnjačke Banje 13 km, predstavlja glavno izletište stanovnika, ali i gostiju Vrnjačke Banje.

Prekriven je uglavnom bukovom, jelovom i borovom šumom, lep i pitom, lekovit. Procenjuje se da na Goču ima oko 650 biljnih vrsta, od čega je više od 200 lekovitih i aromatičnih. Pun je izvora zdrave pijaće vode. Ima ih oko 250, a dve, Sokoljska i Gvozdačka, poribljene su. Na njima ima očuvanih vodenica. Jezero Salište cakli kao planinsko oko (ali je kupanje u njemu zabrabnjeno).

Netaknuta priroda, kombinacija idealne klime, čistog vazduha i bujne vegetacije, povoljno utiče na anemičnost, jačanje imuniteta i nervni sistem i kao takva čini idealno mesto za šetnju, planinarenje, piknik, sportski turizam.

Zimi je Goč obasjan belinom. Ima uređene ski-staze za početnike i rekreativce, sa svom potrebnmom infrastrukturom, žičare, ski-liftove, školu skijanja. Posebno je interesanstna ski-staza Krst, udaljena od Banje samo desetak kilometara. Lako je i blagotvorno iskombinovati mogućnost uživanja u banjskim toplim velnes centrima, pa se već pola sata kasnije naći na nekoj od gočkih ski-staza.

Goč raspolaže terenima odličnim za visinske pripreme sportista. Lekari sve više savetuju pacijentima boravak na ovoj planini zbog kardiovaskularnih i problema sa disajnim organima, kao i psihički preopterećenim osobama.

Istraživači starina mogu na Goču proučiti i rimsko groblje, na kojem su sahranjivani Sasi, germanski rudari koji su radili u nemanjićkoj Srbiji.

Postoji više prilaznih puteva (stari i novi put – stari put ide preko Stanišinaca i nešto je duži od puta koji direktno izlazi na ski stazu na banjskoj strani Goča, ali je manje strm i nema serpentina), što u mnogome pogoduje turistima da posete Goč, a zbog blizine Vrnjačke Banje, i dobre putne infrastrukture, naročito je povoljna za izlete turista koji su gosti našeg banjskog bisera.

Zahvaljujući aktivnom radu planinarskih društava postoji veliki broj obeleženih planinarskih staza što predstavlja pravi mali raj za sve ljubitelje planinarenja i uživanja u čistoj netaknutoj prirodi.