Rezerviši

Turizam

Okolina

Veliki broj izuzetno atraktivnih lokacija u okolini Vrnjačke Banje, pruža Vam mogućnost da uživate u lepoti brojnih manastira, starih crkava i tvrđava, kulturno-istorijskih spomenika, planinskih izletišta, čudesnih reka, opojnih vinograda.

Goč

Goč je prepun bujne vegetacije stvorene kombinacijom idealne klime i plodnog zemljišta. Padine su pokrivene gustim bukovim i četinarskim šumama, šljivacima, vinogradima i brojnim malinjacima.

To je idealno mesto za šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava (ovde se nalaze endemske biljne vrste i zajednice) i piknik pored bogatih planinskih izvora. Sir i kajmak možete kupiti kod ljubaznih domaćina, a rakiju probati uz kazan i topao osmeh gočkog seljaka. Poseban doživljaj predstavljaju brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom, gde možete na licu mesta uz roštilj i prijatno okruženje uživati u ukusnom obroku i prelepom ambijentu nedirnute prirode.


Zapadna Morava

Zapadna Morava je pravi izazov za ljubitelje ribolova i osveženja. To je mesto za ljude koji uživaju u šetnjama uz osvežavajući vetri koji donosi okrepljenje i ublažava vrelinu žege u letnjim mesecima.

Ova reka predstavlja mesto protivrečnosti, doživljaj od koga zastaje dah, svet koji nije moguce razumeti, čudesni poklon koji je Srbiji podario Bog.

Svi posetioci Vrnjačke Banje koji vole reku i sportski ribolov mogu uživati i u Podunavačkim barama, koje se nalaze na Zapadnoj Moravi, 10 km od Vrnjačke Banje, gde se održavaju velika sportska takmičenja.


Spomen park Popina – Štulac

Spomen-park Popina podignut je u sećanje na Popinsku bitku oktobra 1941, verovatno poslednju zajedničku borbu pristalica monarhije i pristalica komunizma (četnika i partizana) protiv fašista. Spomen-park Popina projektovao je Bogdan Bogdanović, na uzvišenju pored Popinske reke u mestu Štulac, između Vrnjačke Banje i Trstenika.

Spomen-park kod lokalnog stanovništva poznat i pod imenom „Snajper“ zauzima površinu od 12 hektara, a građen je od 1978. do 1980. godine.

Na tom su mestu 13. oktobra 1941. godine Trstenički partizanski odred i Dragosinjačka četa Kraljevačkog odreda vodili su višečasovnu borbu protiv delova 171. nemačke divizije, petostruko nadmoćnije.

Ova bitka je ostala poznata kao jedna od prvih frontalnih borbi partizana i okupatorskih snaga a verovatno je i poslednja udružena borba pristalica komunizma i monarhije protiv fašista.

Epilog čitave operacije bilo je streljanje oko 2.300 talaca u Kraljevu od 15. do 20. oktobra 1941.

Bogdanovićevo poslednje delo iz oblasti memorijalne arhitekture osmišljeno je kao trodelna kompozicija od kamenih blokova sa zajedničkom osovinom. Spomenik je građen od jablaničkog granita.

Na spomen – ploči ispred spomenika stoji tekst:

„Ovde je 13. oktobra 1941. godine braneći granice Užičke republike Vrnjačko-trstenički NOP odred vodio žestoku borbu s petostruko nadmoćnijim nemačkim kolonama“.


Gračac

Čine ga dve fizionomske celine: Donji i Gornji Gračac. Nalazi se u dolini Zapadne Morave, i pruža se do padine planine Goč. Od Vrnjačke Banje je udaljeno je 10 km.

Od Vrnjačke Banje je udaljeno je 10 km. Po određenim istoriogeografskim podacima, najraniji pravoslavni religijski objekat, koji je postojao na mestu današnje crkve, potiče iz 12. veka. Crkva je stara više od 800 godina, prema predanju podigli su je Sveti Sava i njegov otac Sveti Nemanja.

Pored crkve za posete otvoreni su i lovački dom „Gračac“, kao i muzej čija etno postavka sadrži veliki broj eksponata iz sela i i okoline.

Toponim Gračacje nastao od reči Gradac (grad, utvrđenje). Prema istorijskom predanju na teritoriji današnjeg sela se još u doba rimskog carstva razvilo naselje, aproksimativno u 2. veku, upravo oko vojnog utvrđenja, duž puta (preko militarus) Beograd-Niš, koji je u to vreme prolazio tom teritorijom. Ovu teritoriju do nekle potkrepljuje i otkriće ostataka temelja objekta, na mestu Ćelije, u gornjem delu sela, koga je Feliks Kanic označio kao rimski kastrum.


Gledićke planine

Gledićke planine se pružaju u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od 35 km između Lepenice na severu, Gruže na zapadu, Lavča na istoku i Zapadne Morave na jugu.

Spadaju u red najviših i najdužih planina u Šumadiji. Dobile su naziv po selu Gledić, smeštenom u centralnom delu planine koje su bogate prirodnim lepotama, šumom, izvorima plitke vode, rečnim tokovima, pašnjacima, livadama, divljim životinjama i rudnim blagom.


Stolovi

Stolovi su palnina jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Pritoke ovih reka su svojim dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj zvezdast oblik.

Planinom dominiraju prostrane livade na kojima već godinama žive nekoliko krda poludivljih konja o kojima se staraju meštani iz okolnih sela.

Ova planina je zaštićena zakonom i uživa status predela izuzetnih odlika.


Željin

Željin spada u planine kopaoničkog masiva, uz Kopaonik, Goč, Lepu goru i Crni vrh.

Željin se smestio u središtu ovog masiva, između severno od Kopaonika, a južno od Goča, zapadno od Lepe gore, istočno od Crnog vrha.

Reke koje protiču željinskim područjem su Ibar i Studenica na zapadu, i Rasina na istoku i Jošanica na južnim padinama Željina.


Raška

U ovom kraju stvorena je prva srpska država – Raška. Iz tog perioda ostali su i najznačajniji spomenici kulture. Stari gradovi, manastiri, crkve sačuvani do današnjih dana svedoče o kulturi naših predaka.

Od starih gradova značajniji su ostaci Magliča,Koznika, Rasa, Brvenik, Jelača, Lazarevog grada i drugih.

Tvrđava Maglič na nalazi se na 40 km od Vrnjačke Banje. Izgrađena je da čuva ulaz u dolinu Ibra na jednom od zapadnih ogranaka Stolova (Kamarišta).


Na nepunih sat vremena vožnje iz Vrnjačke Banje ka Aleksandrovcu, putem koji vodi preko Goča, nalazi se istorijsko blago Srbije, Koznik, danas delimično konzerviran i pod zaštitom republike kao spomenik kulture od velikog značaja.

Smešten je na uzvišenju od 921mnv iznad reke Rasine i dominira okolinom. Istorijski podaci Koznik vezuju za Radiča Postupovića, velmožu despota Stefana Lazarevića.Manastiri

U ovom kraju nalaze se spomenici Raške i Moravske škole, najveći i najpoštovaniji manastiri raške baštine: manastir Studenica (1196), Žiča (1210), manastir Svete Petke (1970), Blagoveštenski manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske (1272), manastir Ljubostinja (1405), Ðurđevi stupovi (1168), Sopoćani kralja Uroša I…


Aleksandrovačka Župa

U blizini Vrnjačke Banje nalazi se Župa aleksandrovačka, poznati vinogradarski kraj. U mnogobrojnim župskim vinarijama možete probati neka od najkvalitetnijih vina kako od uvoznih tako i od autohtonih sorti.