Rezerviši

TURIZAM

Manifestacije

međunarodni Vrnjački karneval

Vrnjački karneval svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Ova manifestacija okupi preko 200 000 posetilaca. Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja…

A svakako centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka. Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod tokom ovih dana.

Tokom karnevalskih dana naići cete na topao doček vaših domaćina i karnevalsko raspoloženje koje ce Vam omogućiti da sve probleme ostavite po strani.

Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veci broj učesnika i posetilaca kako iz zemlje tako i iz celog sveta.

Priznanje za dosadašnji rad predstavlja „Turistički cvet“ za najbolju turističku manifestaciju. Ovu prestižnu nagradu dodeljuje Turistička organizacija Srbije uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i usluga.


LOVEFEST

Lovefest je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje koja ima za cilj da promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih. Festival je počeo 2007. godine kao žurka Love bridge i već godinu dana nakon što je debitovao kao jedan od najtoplijih muzičkih događaja u centralnoj Srbiji.

Lovefest je 2012. godine dobio priznanje Ministarstva omladine i sporta kao najveći omladinski festival u zemlji i samo godinu dana nakon što je nominovan od strane UK Festival Avards za najbolji festival u inostranstvu.

Još jedna važna prekretnica u istoriji Lovefesta bilo je uvođenje novih programskih zona kao što su Photo, Bioskop, Grafiti, Chill, Eco, Vorkshop, Street Basket, Ektreme i Kids zona. Osnovni cilj stvaranja novih programskih oblasti i širenja festivalskih aktivnosti bio je promocija i prepoznavanje mladih talenata u centralnoj Srbiji.

Aktivnosti Lovefesta su usmerene na akcije koje doprinose razvoju ravnopravnosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima sa akcentom na projekte humanitarnog, socijalnog, ekološkog, edukativnog i zabavnog karaktera. Lovefest je uključen i učestvuje u humanitarnoj akciji „Hrana za sve“ „Hrana za sve“, dobrovoljnom davanju krvi, kao i jednokratnoj pomoći mnogim pojedincima u zemlji.


MANIFESTACIJA „POLJUBI ME“

Takmičenje u najdužem poljupcu pod nazivom ,,Poljubi me“ održava se od 2007. godine u Vrnjačkoj Banji na Mostu ljubavi, tradicionalno, svakog četrnaestog u februaru.

Na taj dan, Vrnjačka Banja biva ukrašena u skladu sa događajem.

Pored glavne nagrade za najduži poljubac, dodeljuju se nagrade i za najatraktivniji i najstariji par. Rekord najdužeg poljubca iznosi 112 minuta, a najstariji par imao je iznad 77 godina.

Prema propozicijama takmičara od 30 minuta – takmičari moraju da stoje na jednoj nozi. Motiv održavanja manifestacije je da se iz Vrnjačke Banje pošalje poruka ljubavi.

Manifestaciju organizuje Turistička organizacija Vrnjačke Banje.


„NA DESANKIN DAN“

„Pored moje Brankovine, duboko u mom srcu je Vrnjačka Banja, mesto gde se na malom prostoru spaja mnoštvo različitosti. Ovo je prostor gde je priroda u punoj boji, i kao da je upravo sišla sa slikarskog platna“ – reči su poznate pesnikinje Desanke Maksimović prilikom boravka u Vrnjačkoj Banji.

U čast velike pesnikinje, 16. maja, na dan njenog rođenja, svake godine u Vrnjačkoj Banji se održava manifestacija Na Desankin Dan“ koja okupi veliki broj pisaca, pesnika i naravno ljubitelja njenih dela.

Nosilac organizacije ovog događaja je Turistička Organizacija Vrnjačke Banje, a tradicionalno mesto održavanja je „Most ljubavi“, mesto koje je pesnikinju inspirisalo da napiše čuvenu „Molitvu za ljubav“.

Zaljubljenici u Desankina dela ne propuštaju priliku da joj odaju počast i zajedno sa učesnicima događaja pevuše i recituju njene stihove, tako da, ukoliko želite da budete deo ovakvog druženja, ne propustite da obezbedite sebi smeštaj u najlepšem delu Vrnjačke Banje, a mi ćemo Vas sa zadovoljstvom dočekati i ugostiti u našem prijatnom ambijentu.


„MOST MATEMATIKE“

Manifestacija „Most matematike“, održaće se u Vrnjačkoj Banji 2. aprila, u organizaciji udruženja „Mladi matematičar“ i Opštine Vrnjačka Banja.

Takmičenje „Most matematike“ za cilj ima popularizaciju matematike.

Most preko Vrnjačke reke posvećen je matematici i zove se „Zlatni most“. Na njemu se nalazi tabla sa ispisanom matematičkom formulom zlatnog preseka. A zlatni presek vole svi: matematičari, biolozi, umetnici, muzičari, arhitekte, likovni stvaraoci…

http://www.mladimatematicar.org/


„Zlatne niti“

20. Sajam narodnog stvaralaštva prela i posela

Manifestacija narodnog stvaralaštva prela i posela i starih zanata „Zlatne niti sa zlatnim rukama“ održava se svake godine u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Društva žena Zlatne niti“.

Ukoliko spadate u red ljubitelja tradicije i narodnog stvaralaštva, nikako nemojte propustiti ovu manifestaciju koja okuplja udruženja sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije i kulturnog narodnog stvaralaštva na našim prostorima.

https://sr-rs.facebook.com/Zlatne-niti-474323919321130/„SEĆANJE NA VELIKANE SRPSKOG GLUMIŠTA“

Mesec avgust u Vrnjačkoj Banji namenjen je filmu i filmskim stvaraocima, tako da će svake godine u Parku sećanja održavati manifestacija „Sećanje na velikane srpskog glumišta”.

Mladi glumci govoriće o svojim kolegama, a replika autobusa iz filma „Ko to tamo peva” biće postavljena kraj Parka sećanja.


SAJAM CVEĆA I STARIH ZANATA

Sada već tradicionalna manifestacija, pod nazivom “Sajam cveća i starih zanata”.

Sajam se održava četiri puta godišnje, a učesnici svoju robu izlažu na štandovima koji će biti postavljeni u gornjem delu vrnjačke Promenade.

Ova manifestacija tradicionalno okupi više desetina izlagača.


MEMORIJALNI KUP „MIODRAG MIKI MARTINOVIĆ“

Memorijalni turnir „Miodrag Miki Martinović“ se odžava u znak sećanja na legendu srpskog bodi bildinga i fitnesa.

Miki Martinović bio je jedan od naših najtrofejnijih sportista. U disciplini snage na prvenstvu Srbije 1975. godine postavio je nacionalni rekord koji još uvek nije oboren.

Turnir organizuju bodi-bilding i fitnes klub „Zvezda“ i Turistička organizacija Vrnjačka Banja.


3×3 BASKET VRNJAČKA BANJA

Sada već tradicionalni turnir u basketu, održava se na Trgu kulture.

Ove godine je peto profesionalno izdanje ovog turnira.

Turnir od 2021. nosi nivo A kategorije.

Manifestacija privlači veliki broj ljubitelja košarke. Učesnike očekuju vredne nagrade.

https://play.fiba3x3.basketball/events/8abbdb01-1ba3-41f0-a5cd-c9db981537a9