Book Now

CULTURE

Museum of Spa Treatment

U Vrnjačkoj Banji, na odeljenju Muzeja nauke i tehnike, nalazi se stalna postavka „Muzej banjskog lečenja“, posvećena ovom, možemo slobodno reći, najvećem banjskom lečilištu u Srbiji. U okrviru postavke sa preko 180 eksponata, dokumenata i dr. predstavljeni su principi banjskog lečenja, terapijski tretmani mineralnim vodama.

Takođe, poseban akcenat je stavljen na higijensko-dijetetski režim u kojem važnu ulogu imaju izbor hrane. Deo postavke je posvećen odmoru, relaksaciji, boravku u prirodi i društvenom životu banje. Posebna pažnja posvećena je aspektima banjskog lečenja i života koji uključuju iskustva pacijenata, lekara i banjskih gostiju. 

Ovom postavkom dat je svojevrstan doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi Vrnjačke Banje. Snažan podsticaj očuvanju i unapređenju zdravlja utemeljen još početkom prošlog veka u Srbiji, naročito se oseća danas kada Vrnjačka Banja teži da svojim posetiocima ponudi, pored lečenja i rehabilitacije, razne kulturne sadržaje. Posetite Vrnjačku Banju i uverite se zašto je s razlogom nazivaju srpskom Modenom.