Забронировать

КУЛЬТУРА

ФЕСТИВАЛИ

Festival Filmskog scenarija

Festival filmskog scenarija je festival koji je posvećen isključivo filmskom scenariju
Održava se svake godine sredinom ili krajem avgusta u Vrnjačkoj Banji

Jedan od najznačajnijih segmenata Vrnjačkih kulturnih svečanosti je Festival filmskog scenarija, koji je za 45 godinu postojanja, ostajući dosledan svojoj prvobitnoj ideji, bio dostojan dijagnostičar vrlina i mana i nezaobilazni hroničar na širokom prostoru scenaristike. U tom kontekstu, a u prilog raspravi imamo li mnogo filmskih festivala, treba dodati i ovo: Bilo ih mnogo ili ne, oni su svaki na svoj način doprineli afirmaciji jugoslovenske kinematografije, dali podršku njenom razvoju, učinili da ona, takva kakva jeste, zaboravi na mnoge probleme koji je prate. U korpusu takvih manifestacija treba sagledati i Festival filmskog scenarija.

Prateći program

Pored zvaničnog takmičarskog programa, Festival filmskog scenarija uvek je imao i poneki značajan prateći program, novu “injekciju” koja ga je i u teškim trenucima, izazvanim opštom krizom u kinomatografiji i u društvu, vraćala u “igru” i činila specifičnom:

 • Simpozijum (održava se od početka festivala)
 • Letnja škola filmske dramaturgije (održava se od 1996. do danas)
 • Letnja škola filmske kritike (održava se od 2012. – do danas)
 • Konkurs za originalni scenario (od 1984. – 1988.)
 • Zabranjeni bez zabrane – filmovi iz bunkera (1987. – 1990.)
 • Uvodjenje TV filmova u konkurenciju (1993.-1996.)

Dani Danila Bate Stojkovića

Danilo Bata Stojković (11. август 1934 — 16. март 2002)

Doajen jugoslovenskog i srpskog glumišta, čovek koji je život posvetio daskama koje život znače i velikom platnu, legenda koja i dalje živi u ne malom broju ostvarenja koja su ostala iza njega, ili jednostavno Danilo Bata Stojković. Ostavio je neizbrisiv trag glumeći u pregršt predstava, kao i u velikom broju filmskih ostvarenja od kojih su neka sinonim za jugoslovenski film (Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Balkanski špijun i dr. ).

Koliko je Bata voleo Vrnjačku Banju dokazuje rečenica koju je izgovorio u kultnoj vrnjačkoj kafani «Pahuljica»:

 • Dok sam živ neću izlaziti iz Vrnjačke Banje!
  Od 1994. svaki svoj rođendan proslavljao je u Banji sa svojim prijateljima, u «Cicinom sokačetu» koje u vreme manifestacije Dani Bate Stojkovića menja ime u „Batina kafana“
  – Voleo je najviše roze sa puno leda. Dešavalo se da u šanku ostavi kamaru para za svaki slučaj ako se zaboravi ili društvo nema da plati. Voleo je da zaviri u kuhinju i mnogo je voleo Banju. I posle toliko godina od njegovog odlaska mi Vrnjčani koji smo ga poznavali, još uvek ga neizmerno volimo – priča Stana Cica Simić vlasnica restorana „Cicino sokače», mesto gde se mogu probati Batina jela, koja mu je ona isključivo pripremala.
  U znak sećanja na Batu Stojkovića u Vrnjačkom parku je posađeno i «Batino stablo».

Svoje sećanje na Danila Batu Stojkovića Vrnjčani su ovekovičili na Letnjoj pozornici gde je 2010. godine otkrivena spomen ploča ovom glumcu, a sama Letnja pozornica od te godine nosi ime ovog proslavljenog glumca. Takođe, od 2010. godine organizuju se „Dani Bate Stojkovića“, kulturna manifestacija propraćena nizom pozorišnih predstva, glumačkih susreta, književnih večeri, koncerata, a sve sa ciljem evociranja i čuvanja uspomene na Batu Stojkovića. Tradicionalno se jedna kafana naziva kafanom Bate Stojkovića gde se u ponudi nalaze jela i pića u kojima je Bata, kao veliki boem i redovan gost Vrnjačke Banje, rado konzumirao. Dani Danila Bate Stojkovića svake godine se organizuju u sredinom avgusta, tačnije u periodu oko 11. avgusta kada je dan rođenja glumca.

https://www.facebook.com/kulturnicentarvb/


Festival klasične muzike „Vrnjci»

Međunarodni festival klasične muzike – pored mnogobrojnih koncerata, u okviru festivala održava se i pedagoški program sa kursevima violine i kamerne muzike.

Umetnički direktor festivala je Uroš Dojčinović, a idejni tvorac od osnivanja je Jelena Borović Dimić. Festival se već tradicionalno organizuje 16 godina u julu mesecu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Opštine Vrnjačka Banja i Organizacije za ostvarivanje kolektivnih prava izvođača.

Svi koncerti su besplatni, sa početkom u 20h i održavaju se u Zamku kulture Belimarković.


ZUM Međunarodni festival klasične muzike

Manifestacija koja ima za cilj razvoj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i pozicioniranje Vrnjačke Banje na mapi Evrope kao mesto koje neguje klasičnu muziku

Prvi ZUM festival, međunarodni festival klasične kamerne muzike održao se u Vrnjačkoj Banji od 30.septembra do 02. oktobra. ZUM, međunarodni festival klasične kamerne muzike, ima za cilј negovanje dobrog muzičkog ukusa građana i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici.

Afirmaciju kamerne muzike, profesionalno izvođenje muzike visoke umetničke vrednosti , dovođenjem svetski poznatih i priznatih izvođača i edukaciju mladih, kroz njihovo kvalitetno uklјučivanje u svet muzike. Brendiranje festivala u smislu da se Vrnjačka Banja ucrta u mapu Srbije kao grad koji neguje klasičnu muziku i ima još jednu važnu manifestaciju od značaja, ne samo za našu regiju već i za celu zemlјu.

Nosilac projekta je udruženje građana ,,Zamak umetničke muzike” iz Veluća, pod vođstvom osnivača i umetničkog direktora Darka Perčevića. Pod pokrovitelјstvom Opštine Vrnjačka Banja, Ministarstva kulture i infomisanja, Kulturnog centra Vrnjačke Banje, Turističke organizacije Vrnjačke Banje i drugih značajnih sponzora i donatora.

Kroz koncerte koji će se održati, publika će moći da uživa u različitim kamernim sastavima i muzici različitih epoha, kako u genijalnim kompozicijama zapadnoevropskih kompozitora, tako i našim domaćim. Vođeno je računa o potrebama i interesovanjima publike.

Vrnjačka Banja je destinacija prepoznatlјiva po velikom broju događaja i manifestacija, ali kulturni događaj ovog tipa nije postojao i nadamo se da će doprineti raznovrsnosti turističkog sadržaja, kreiranju dobrog muzičkog ukusa i promociji klasične muzike.

Angažovani su najbolјi muzičari iz zemlјe i inostranstva (Švajcaske, Engleske i Nemačke).


Internacionalni Festival Pozorišta

Cilj je da se kulturne i umetničke potrebe stanovnika Srbije ne samo zadovolje, već i podignu na viši nivo, a u kontekstu unapređenja nacionalnog kulturnog identiteta. Ovaj festival prevazilazi jaz između realnih potreba publike i (ne)dostupnosti kulturnih i umetničkih sadržaja van prestonice, kroz doprinos decentralizaciji kulture i umetnosti i njihovom približavanju stanovnicima centralne Srbije, Raškog okruga i šire. Ovaj festival istovremeno afirmiše mlade i posebno talentovane domaće stvaraoce, dok ističe i ono najbolje što nudi etablirana srpska pozorišna i kulturna scena.

Takođe, festival promoviše srpsku kulturu i umetnost u regionu i svetu, dok paralelno domaćoj javnosti nudi najbolje internacionalne primere kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Na taj način IFP nastoji da bude najbolji ambasador kulture i umetnosti Srbije. IFP je apolitična i van-ideološka forma, koja se bavi isključivo afirmativnom kritikom socioloških, kulturoloških i drugih fenomena savremenog, neretko konzumerističkog i materijalističkog, života u cilju unapređenja kvaliteta ličnosti i pojedinačnog i kolektivnog integriteta, kroz ispravnu percepciju kulture i umetnosti. Time je uloga IFP-a mnogo značajnija, jer publici nudi sadržaje koji su kontra teža savremenim medijskim formama čija je isključiva namena masovna gledanost, bez fokusa na kvalitet kreiranih i plasiranih sadržaja.

https://www.facebook.com/ifpvb/about_contact_and_basic_info


Festival folklora „Dživdžan fest»

Festival „Dživdžan fest» je osmišljen kao vid promocije multikulturalnosti, koji ce okupiti mlade ljude oko zajedničke ideje, širenja kulture i umetnosti na kreativan način kao i da afirmiše saradnju i zajedništvo mlađih generacija.

Želja organizatora je da što veći broj kulturno-umetničkih društava budu deo ove manifestacije i da svojom pesmom, igrom i mladošću pokažu svu lepotu mesta iz kog dolaze, a sve građane, goste i ljubitelje Vrnjačke Banje da uživaju u bogatstvu različitosti koja će biti predstavljena na Festivalu folklora „Dživdžan fest 2022.“

Festival je takmičarskog karaktera — učešće mogu uzeti folklorni ansambli.

Neka folklor bude most prijateljstva koji nas spaja i vodonoša na izvoru koji nas poji igrama i pesmama.


http://dzivdzanfest.kzmvbanja.com/

НАСЛОВНА СТРАНА


Festival vina

„Vrnjački festival vina», nova vinska manifestacija u parku kod Muzičkog paviljona, održava se u mesecu avgustu u parku kod Muzičkog paviljona. Vrnjačka Banja ugostiće najbolje vinare Srbije u okviru vinskog Festvala vina koji će se tradicionalno održavati u hladovini parka i u neposrednoj blizini Vrnjačke reke.

Na Festivalu izlaže oko tridesetak izlagača vina, a u pratećem programu izlažu i proizvođači rakije, hrane kao i proizvođač buradi.