Rezerviši

KULTURA

Narodna biblioteka Dr Dušan Radić

Narodna biblioteka u Vrnjačkoj Banji ima istoriju dugu gotovo 100 godina unazad i vraćaju nas u vreme kada je ugostiteljski objekat „Šucin paviljon“ u svom sastavu imao čitaonicu. Čitaonica je bila mesto okupljanja kako Vrnjčana, tako i posetilaca Vrnjačke Banje koji su tu mogli da čitaju dnevnu štampu i polemišu o aktuelnostima iz zemlje i sveta.

Ova naklonost Vrnjačke Banje ka kulturi i umetnosti razvijala se sve do današnjih dana. 

Narodna biblioteka od tada pa do danas je prešla dug put. Smeštena je na samoj vrnjčkoj promenadi, neposredno ispod Trga kulture, gotovo da ne možete da dođete u Vrnjčku Banju, a da je ne primetite. Objekat koji je nekada bio vila, zadržao je svoj izgled iz perioda prve polovine 20. veka, čitaonice su prostrane i opremljene u duhu celokupne građevine. Biblioteka broji više od 40 000 naslova koji su svima dostupni.

Za prijatnu atmosferu zaduženo je ljubazno osoblje biblioteke koje je tu za Vas i zbog Vas, da Vam pomogne u izboru pravog štiva za čitanje. Pored brojnih nalsova svetske i domaće literature, na raspolaganju su Vam i dnevna i periodična štampa, kao i naučni i kulturni časopisi.

Biblioteka nosi ime po dr Dušanu Radiću(1892-1938), lekaru i piscu koji je ceo svoj radni vek proveo u Vrnjačkoj Banji. „Blagi doktor“, kako su ga nazivali, lečio je ljude kako medikamentima, tako i svojim ptijateljskim pristupom. Kažu da je siromašne lečio besplatno, a da je nekima i davao novac za lekove.

O njegovom odnosu prema pacijentima i danas se čuvaju anegdote. Kao pisac, pisao je o siromašnima, bolesnima, ljudima sa Goča, Jastrepca, Kopaonika, o moravskim i rasinskim seljacima i u svojim pripovetkama se držao jezika i govora tog podneblja. U pet zbirki sabrano je 109 pripovedaka iz seoskog života i života srpske palanke. 1937. Srpska književna zadruga objavljuje roman Selo. Da je reč o posebnom čoveku, govori i činjenica da je bio odličan violinista i violista, kao i da je komponovao, svirao i dirigovao orkestrom. Svoju ljubav prema muzici trudio se da prenese na svoju decu, ali i na vrnjačku omladinu.

Biblioteka je organizator mnogih kulturnih dešavanja poput književnih večeri, promocija knjiga i dr. Ono što moramo naglasiti jeste da biblioteka gostima banje mogu izdati i posebnu člansku kartu za goste, kako bi mogli nesmetano da uživaju lepoti pisane reči, a da ne moraju da uzimaju člansku kartu za čitavu godinu. Ako ste zaljubljenik u književnost, biblioteka „Dr Dušan Radić” je tu da Vam pruži mogućnost da u predivnom banjskom ambijentu uživate milionima stranica koje čekaju da pronađu put do radoznalih čitalaca.